O M Ι Λ Ι Α

Αγαπητοί μας συγγενείς και φίλοι της οικογένειας , εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζουμε στο πρώτο αντάμωμα της οικογένειας των Τσουρουνάκηδων που ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο νεοϊδρυθείς Σύλλογος της οικογένειας ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΤΣΟΥΡΟΥΝΑΚΗΣ

Εξ αρχής , θέλουμε να ευχαριστήσουμε σαν Διοικητικό Συμβούλιο , τους κατοίκους εδώ στα Τσουρουνιανα , που δέχτηκαν να γίνει το πρώτο αντάμωμα στο χωριό όπως είχε προταθεί το 1997 στο ξενοδοχείο Πανόραμα , σε μια συνάντηση της οικογένειας που είχε διοργανωθεί τότε , από την αείμνηστη Ξενούλα Τσουρουνάκη από τα Καλεργιανά και τον Ιάκωβο Τσουρουνάκη από το Βλάτος . Χωρίς την βοήθεια των κατοίκων , από μόνο του το Διοικητικό Συμβούλιο , δεν θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μια τέτοια εκδήλωση . Θέλουμε να μας κρίνετε καλοπροαίρετα και με επιείκεια για τυχόν λάθη ή παραλείψεις που ορισμένοι μπορεί να διαπιστώσετε . Στην εποχή μας , πολλά παραδοσιακά πράγματα ισοπεδώνονται και δυστυχώς όλο και λιγότεροι νέοι ασχολούνται με την διατήρηση των ηθών και των εθίμων , γι'αυτό νιώθουμε ακόμα μεγαλύτερη την υποχρέωση να διατηρήσουμε , με κάθε σωστό τρόπο την παράδοση μας και την ιστορία μας . Μπορεί να ακούγεται γραφικό και χιλιοειπωμένο , είναι όμως η πραγματικότητα . Το ότι βρισκόμαστε εδώ είναι σημαντικό . Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε και με αυτή την οικονομική κατοχή που βιώνουμε , εμείς εδώ σήμερα τα αφήσαμε όλα στην άκρη γιατί μας συνδέει όλους μας κάτι κοινό . Το ενδιαφέρον για την οικογένεια και για τον πολιτισμό του τόπου που κατοικούμε . Όλοι μας είμαστε άτομα με όνειρα και ευαισθησίες . Μπορούμε να βελτιώσουμε και να χρωματίσουμε την ζωή μας.

Ελάτε να υλοποιήσουμε τους στόχους του Συλλόγου . Έχουμε τόσα πολλά να κάνουμε !

Ελάτε μαζί μας ! Βοηθείστε μας , συμβουλέψτε μας , στηρίξτε μας ! Το να παραμείνει κάποιος απλός θεατής και κριτής - καλοπροαίρετος ή κακοπροαίρετος - δεν έχει στο σήμερα πού ζούμε , κανένα νόημα . Να καταγράψουμε τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της οικογένειας μας .

Να συγκεντρώσουμε φωτογραφίες και ιστορικά αρχεία , που αφορούν τους προκτήτορες και τους προγόνους που είχαν εθνική , ιστορική , κοινωνική , επιστημονική ή άλλη προσφορά και σε συνεργασία με διάφορους φορείς . Ενδιαφερθείτε .

Γραφτείτε συνδρομητές , έτσι ώστε να γίνουμε ένας δυνατός , εύρωστος Σύλλογος .

Mέλη εκτός από όσους έχουν το επίθετο Τσουρουνάκη μπορούν να γραφτούν τα ενήλικα παιδιά τους , οι γαμπροί και οι νύφες της οικογένειας , καθώς και όσοι έχουν πρόγονο με το επίθετο Τσουρουνάκη .

Αν αδρανήσουμε , δεν στηρίξουμε και δεν συμβάλουμε όλοι σε τέτοιες προσπάθειες όπως η σημερινή , τα παιδιά μας θα μεγαλώνουν χωρίς μνήμες , χωρίς ιστορία . Έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι τους !

Το μόνο πού θα ξέρουν στο μέλλον , είναι όλα αυτά πού μαθαίνουν από την τηλεόραση , εικόνες μιας σκληρής πραγματικότητας που είθε να τους την αλλάξουμε … Από τις πρώτες ενέργειες του Συλλόγου ήταν η δημιουργία ιστοσελίδας στο διαδίκτυο για την καλύτερη ενημέρωση και επαφή των συγγενών μας .

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και για τον Eπίσκοπο Σαν Φραγκίσκου Αμερικής Ειρηναίο Τσουρουνάκη πού η ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας πήρε την απόφαση να δώσει προς τιμή του το όνομα του . Ο Αείμνηστος Ειρηναίος Τσουρουνάκης γεννήθηκε σε τούτον εδώ τον τόπο το 1890 και το κατά κόσμων όνομα του ήταν Εμμανουήλ Ιωάννου Τσουρουνάκης . Ακολούθησε από νωρίς τον μοναχικό βίο εντασσόμενος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Ακρωτηρίου όπου μετονομάστηκε σε Ειρηναίος και το 1911 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος . Το 1915 μετέβη στην Αθήνα και φοίτησε στην Ριζάρειο Σχολή ενώ παράλληλα , γράφτηκε στο τμήμα Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με υποτροφία της Μονής . Το 1919 μετά από πρόταση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Αγαθάγγελου Νινολάκη φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης . Στην πρόταση του ο Αγαθάγγελος τον χαρακτηρίζει ως χρηστοήθη , φιλομαθή , και σεμνό . Το 1924 ο Αρχιμανδρίτης πλέον Ειρηναίος διορίζεται Πρωτοσύγκελος της Επισκοπής Κυδωνίας και Αποκορώνου και κατόπιν αναλαμβάνει καθήκοντα Σχολάρχη και Διευθυντή της Ιερατικής Σχολής Χανίων για 1,5 χρόνο . Το 1926 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αρχικά στο Σικάγο και μετέπειτα στο Οχάιο . Τέλος ο Ειρηναίος θα τερματίσει την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία ως βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής . Η εκλογή του σαν Επίσκοπος Σαν Φραγκίσκου Θα πραγματοποιηθεί το 1941 κατόπιν πρότασης , του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου προς την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως . Με δικιές του πρωτοβουλίες και ενέργειες , συγκεντρώθηκαν στην Αμερική πολλά και διάφορα εφόδια τα οποία έφθασαν στην διάρκεια της κατοχής στην δοκιμαζόμενη τότε Ελλάδα . Η δράση του Επισκόπου υπήρξε σύντομη καθώς τον βρήκε ο θάνατος σε ηλικία 54 χρόνων στις 2 Ιουνίου 1944 2 χρόνια και 6 μήνες μετά την προαγωγή του στην Αρχιερατική χορεία του Οικουμενικού Θρόνου .

Θα μου επιτρέψετε να πω δύο λόγια για ένα ξεχωριστό άνθρωπο .

Δύο λόγια για τον Μητροπολίτη πρώην Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη . Δύσκολα θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος , με λόγια την πολύπλευρη προσωπικότητα και το διεθνούς ακτινοβολίας έργο , του μέχρι πριν μερικά χρόνια Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου γέροντα Ειρηναίο Γαλανάκη . Αφιέρωσε ολάκερη την ζωή του αποδεικνύοντας έμπρακτα, πώς η ουσία της πίστης δεν είναι άλλη από την προσφορά στον συνάνθρωπο . Σε ένα κήρυγμα του και που πρέπει , όλοι μας να ενστερνιστούμε , είχε πεί < …. ή κληρονομία των παππούδων μας δεν ήταν μόνο τα σόχωρα και τα νοικοκυριά . Ήταν επίσης οι ευχές και τα εθίματα , η τιμή και ο λόγος , η πίστη και το φιλότιμο , η φρονιμάδα και η ντροπή , η ντομπροσύνη και η παλικαριά , η φιλοξενία και το σπλάχνος , όλα ετούτα , τα ιερά και μεγάλα πού ο Κρητικός τα λέει με μία ξεχωριστή και βαρυσήμαντη λέξη : ΑΝΘΡΩΠΙΑ . >

Ο Γέροντας Ειρηναίος είχε ιδιαίτερη αγάπη προς την οικογένεια των Tσουρουνάκηδων και προς το χωριό μας πού το σεβόταν ιδιαίτερα και που δεν παρέλειπε ποτέ να μην έρθει στην εορτή του

Άγιου Κύριου Ιωάννη να τιμήσει τον Άγιο και τους κατοίκους του χωριού με την σεμνή παρουσία .

Η αγάπη αυτή η οποία είχε γεννηθεί και εδραιωθεί από ένα γεγονός πού είχε διηγηθεί ο ίδιος αλλά το έχουν επιβεβαιώσει και οι οικείοι του . Όταν επρόκειτο να γίνει ιεροδιάκονος και να λάβει το ιερατικό του όνομα , είχε αποφασιστεί από τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Ακρωτηρίου , να ονομαστεί Μελέτιος . Με τον θάνατο όμως του Επισκόπου Ειρηναίου Τσουρουνάκη αποφασίστηκε να ονομαστεί τελικά και ο ίδιος Ειρηναίος , πράγμα πού ο γέροντας Ειρηναίος θεωρούσε τιμή και ευλογία για τον ίδιο ,και έναν σοβαρό λόγο να εδραιώσει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Τσουρουνάκη .

Για τον λόγο αυτόν , το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποφάσισε να προταθεί στην Γενική Συνέλευση να τον τιμήσομε ανακηρύσσοντας τον , επίτιμο μέλος του σάν ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς το πρόσωπο του .

Βλέποντας σας όλους εδώ σήμερα , διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη να είναι παρόντα , σας ζητώ να θεωρηθεί το σημερινό αντάμωμα και σαν Γενική Συνέλευση και σύμφωνα με το καταστατικό να εγκρίνετε την πρόταση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου .

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στον Άγιο Κύριο Ιωάννη , που μας φιλοξενεί απόψε στον άυλειο χώρο της εκκλησιάς , που έχουν χτίσει οι ευσεβείς κάτοικοι του χωριού μας για να τιμήσουνε τη μνήμη του .

Ο Όσιος Ιωάννης , ο επονομαζόμενος Ξένος ή Αι Κυρ Γιάννης , γεννήθηκε όπως μαθαίνουμε από τη διαθήκη του στο χωριό Σίβα της επαρχίας Πιργιωτίσσης της Μεσσαράς Ηρακλείου το 970 μ.Χ. Ο Όσιος από νεαρή ηλικία αγάπησε τον Χριστό και αφιέρωσε τη ζωή του στο μοναχισμό και στην άσκηση .

Ήταν συνεχιστής στο έργο των ιεραποστόλων Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτη και του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε . Εκτός από μεγάλος Ιεραπόστολος υπήρξε και γνώστης της Χριστιανικής Φιλοσοφίας .

Δεν ήταν μόνο μεθοδικός και πρακτικός αλλά και λόγιος καθώς συνέγραψε ομιλίες αλλά και ύμνους .

Άλλοι υμνογράφοι τον εγκωμιάζουν ως « πάνσοφο , μέγας φωστήρ , θεοφόρος , νουνεχής , εμπειρότατος , Οσίων καύχημα , Κρήτης το καύχημα » . Υπάρχουν πολλοί θρύλοι , παραδόσεις και αναλυτικές περιγραφές για τους ναούς , τις μονές , τα ιδρύματα και κάθε προσκύνημα που ίδρυσε ο Αι Κυρ Ιωάννης . Αφιέρωσε τη ζωή του στην διάδοση του Ευαγγελίου , στην εμπέδωση της ηθικοθρησκευτικής συνειδήσεως , στην οργάνωση της εκκλησιαστικής ζωής και του μοναχικού βίου . Η Αγία Κάρα Του μετακομίσθηκε και φυλάσσεται σε τούτον εδώ το Ναό του Αγίου στο χωριό μας Τσουρουνιανα , με πολλή ευλάβεια από τους ευσεβείς κατοίκους του . Έκτοτε αναβλύζει ιάματα ως χαρίσματα σε όσους πιστούς επικαλούνται τη βοήθεια του Αγίου και τη χάρη Του .

Η επίσημη αναγνώριση του Αγίου Κυρ Ιωάννου έγινε από την Εκκλησία το 1632 . Η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Σεπτεμβρίου μαζί με τον Άγιο Ευστάθιο και όπως λέει η παράδοση το δεξιό κλίτος του Ναού πού βρισκόμαστε το έκτισε ο Άγιος Κύριος Ιωάννης αφιερώνοντας το , στην μνήμη του .

Πιθανόν ορισμένοι από εσάς να μην προσέξατε ότι η Αγία Κάρα βρίσκετε στα δεξιά του ιερού και αν θέλετε μπορείτε αργότερα να περάσετε να προσκυνήσετε . Θα θέλαμε να σας παροτρύνουμε να συμμετάσχετε μαζί μας με γνωστή σε όσους μπορούμε ποίο πολλούς .

Συμμετοχή θα πρέπει να έχουμε και στο προσεχές μνημόσυνο των εκτελεσθέντων συγγενών μας από τους Γερμανούς κατακτητές στις 29 Αυγούστου 1944 που μάλλον θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου . θα ενημερωθείτε για την ακριβή ημερομηνία μέσω των τοπικών εφημερίδων και από την ιστοσελίδα του Συλλόγου .

Φτάνοντας προς το τέλος της ομιλίας μου , οφείλομε να δώσουμε μία εξήγηση για την ματαίωση της μουσικής συνοδείας της αποψινής εκδήλωσης μας. Είναι η άδικη και οδυνηρή απώλεια του Δεκαεξάχρονου Θοδωρή Σταθάκη , πρίν ένα μήνα σε μία παραλία στο Καστέλι .

Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα προχώρησε στην ενέργεια αυτή , σαν ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στο πόνο που ζούνε οι γονείς στου , ευχόμενοι στον θεό μας να τους παρηγορεί και να αναπαύσει , την ψυχή του αγγέλου τους.

Τελειώνοντας δίνομε την υπόσχεση ότι ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να διοργανώσει τον χειμώνα , μετά την πρωτοχρονιά την κοπή της πίτας . Έτσι πιστεύουμε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και οι συγγενείς που δεν μπόρεσαν να έρθουν είτε γιατί εργάζονται το καλοκαίρι ή γιατί έχουν σκοπό να έρθουν για το μάζεμα των ελιών τον χειμώνα .

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την παρουσία σας πιστεύοντας ότι θα περάσετε όμορφα στο αποψινό μας αντάμωμα .